Ал сіз білесіз бе?

684

 

 

  1. Ең алғаш нан жасау б.з.д 7 мың жыл бұрын пайда болған. Ол кезде бидай, арпамен қатар, емен жаңғағы, талшын, жаңғақтан жасайтын болған.
  2. Жаңа Гвинеяда тұт тұқымдас Артакарпус текті ағашта нан өседі, яғни оның жемісінен нан жасайды. Көлемі грейпфруттай болатын ол жемісті жергілікті тұрғындар жұлып алып нан тәрізді пісіреді, қуырады немесе қайнатып жейді, дәмі картопқа ұқсас.

3.Нанқопсытқыштың (дрожжи) отаны ежелгі Мысыр саналады. Мысырлықтарды бір кездері «нанжегіштер» деп те атаған. Дәл осы елде алғаш рет жұмсақ бидай өсіріліп, нан алынған.

  1. Адам өмір бойы орта есеппен 15 тонна нан жейді.
  2. Ұнның 500 грамында 70 пайыз темір, 60 пайыз фосфор, В тобы дәрумендері мен түрлі тағамдық талшықтар бар.
  3. Алғашқы кезде бидайды құрғақ күйінде жеген, ол өте қатты болғандықтан оны таспен майдалап, сумен араластырып жеген. Кейбіреулер тіпті ол қамырды күнге кептіріп жейтін болған.

Үй тірлігінен қажыған әйелге кеңес

Ыстықта шөлді басатын әрі пайдалы 5 сусын

Күндізгі әлсіздік пен ұйқышылдықты жоюдың ең оңай жолы

Су жайлы ең қызықты фактілер

Пікір жазу

Email адресіңіз жарияланбайды. * өрістерді міндетті түрде толтырыңыз